Röntgensäteily


  
 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Roentgen2.jpg
Vuonna 1895 saksalainen Wilhelm Röntgen teki tutkimuksia katodisädeputkella. Hän halusi selvittää, mitä katodista lähtevä putken läpi virtaava säteily oikein on. Pian hän huomasi, että jotkut koelaitteiston läheisyydessä olevat mineraalinäytteet alkoivat hohtaa aavemaista valoa.  Röntgen huomasi valon syntyvän vain koelaitteiston ollessa päällä. Hän päätteli, että koelaitteisto tuotti vielä entuudestaan tuntematonta säteilyä. Röntgen itse nimesi säteilyn X-säteilyksi, mutta säteily tunnetaan keksijänsä mukaan röntgensäteilynä.
Wilhelm Röntgen kokeili röntgeniä ensimmäistä kertaa vaimonsa käteen. Kuvaa tutkimalla on huomattu, että ihmisen eri kudokset läpäisevät röntgensäteilyä. Tämän vuoksi luut näkyvät röntgenkuvissa parhaiten. Lisäkokeet paljastivat, että tämä X-säteily tunkeutui paperin, puun, käden ja ohuen metallikalvon läpi.
Kun Röntgen ymmärsi keksintönsä lääketieteellisen merkityksen, matka tutkimuksesta käytännön sovelluksiin oli nopea.  Suomeen ensimmäinen röntgenlaite hankittiin vuonna 1897, jolloin ensimmäisistä kokeista oli kulunut vain kaksi vuotta. Röntgen sai fysiikan Nobelin palkinnon keksinnöstään vuonna 1901.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/First_medical_X-ray_by_Wilhelm_R%C3%B6ntgen_of_his_wife_Anna_Bertha_Ludwig's_hand_-_18951222.gif
 Röntgensäteilyä käytetään nykyään mm. lääketieteessä, läpivalaisuissa turvatarkastuksissa lentoasemilla ja raja-asemilla, erilaisten rakenteiden mikrohalkeamien etsinnöissä ja aineen atomitason rakenteen tutkimuksessa.
Röntgensäteilyllä on myös haittavaikutuksia. Ne jaetaan akuutteihin ja pitkäaikaisiin haittavaikutuksiin. Terveydenhuollossa käytettävissä röntgentutkimustoiminnoissa solukuolemiin perustuvat akuutit haittavaikutukset eivät ole käytännössä mahdollisia. Röntgensäteilylle altistuminen lisää syöpäriskiä. Erityisesti raskaana olevan pitää suojautua siltä huolellisesti sikiön säteilyherkkyyden vuoksi.

Lähteet:
Kuva:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti